MS-tauti on krooninen sairaus, jonka etenemistapa vaihtelee. Se kulku on alkuun aaltoileva 85-90 %:lla tapauksista. Arviolta 10-15 %:lla taudin kulku on alusta pitäen etenevä.
Aaltomainen tautimuoto on yleisempi. Se todetaan 85-90 %:lla tapauksista.
Arviolta 10-15 %:lla taudin kulku on alusta pitäen etenevä. Tämä ensisijaisesti etenevä tautimuoto aiheuttaa alusta alkaen tasaista liikunta- ja toimintakyvyn heikkentymistä ilman selkeitä pahenemisvaiheita.
Aaltomaisessa taudissa oireita ilmestyy ja sittemmin katoaa joko osittain tai kokonaan. Vanhat oireet saattavat palata ja pahentua.
Toissijaisesti etenevässä MS-taudissa pahenemisvaiheet tavallisesti jäävät vuosien kuluessa vähitellen pois ja tilalle tulee hidas mutta tasainen heikentyminen liikunta- ja toimintakyvyssä.
Ensisijaisesti etenevässä tautimuodossa oireet lisääntyvät tasaisesti, tyypillisesti ilman pahenemisvaiheita tai oireettomia jaksoja. Ensisijaisesti etenevä MS-taudin muoto aiheuttaa usein enemmän toimintakyvyn heikkenemistä ja siten myös tarvetta esim. liikkumista tukevien apuvälineiden käyttöön.
Aaltomainen MS-tauti diagnosoidaan yleisimmin 20–30 -vuotiaana.
Ensisijaisesti etenevä MS-taudin muoto diagnosoidaan tyypillisesti noin 10 vuotta myöhemmin, kun fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen on havaittavissa ja muut sairaudet on suljettu pois – tyypillisesti noin 40–50 ikävuoden vaiheilla.
Ensisijaisesti etenevä tautimuoto on yhtä yleinen miehillä ja naisilla.
Aaltomainen tauti on naisilla 2–3 kertaa yleisempi kuin miehillä.