Hyppää sisältöön

Tietoa MS-taudista

MS-tauti on krooninen keskushermostosairaus, jonka oireet ja eteneminen vaihtelevat yksilöllisesti. Hoito, liikunta ja hyvät elämäntavat auttavat arjessa.

Mikä on MS-tauti?

MS-tauti (multippeliskleroosi) on krooninen keskushermostosairaus, jossa taudin eteneminen ja oireet vaihtelevat yksilöllisesti. MS-tauti kuuluu ns. autoimmuunisairauksiin. Tällöin sairastuneen puolustusjärjestelmä toimii virheellisesti hyökäten omaa hermostoa vastaan.

Miten MS-taudin aktiivisuus voi vaikuttaa toimintakykyyn? Katso video!

MS-taudin kanssa voi tulla toimeen

MS-tautiin liittyy monia ennakkoluuloja, mutta totuus ei aina ole dramaattinen. MS-taudin kanssa voi tulla toimeen. Hoito, liikunta ja hyvät elämäntavat auttavat arjessa. Myös sairauden hyväksyminen ja myönteinen suhtautuminen edesauttavat sairauden kanssa pärjäämistä. Parhaassa tapauksessa MS-tauti ei ensivaiheen jälkeen ja oikealla hoidolla juuri muistuta olemassaolostaan.

Tältä sivustolta löydät yleistä tietoa MS-taudin oireista, toteamisesta, hoidoista sekä elämästä MS-taudin kanssa. Koska MS-tauti on monimuotoinen ja yksilöllinen sairaus, kannattaa omaan sairauteen liittyvissä kysymyksissä kääntyä hoitavan lääkärin tai MS-hoitajan puoleen.

Lisätietoa voit hakea myös Neuroliiton sivuilta MS-tautiosiosta sekä MS-asema.fi -sivustolta.

MS-tauti

  • Diagnosoidaan yleensä 20–50-vuotiaana.
  • Naisilla 2-3 kertaa yleisempi kuin miehillä
  • Maailmanlaajuisesti noin 2,8 miljoonaa sairastunutta
  • Suomessa yli 12 000 sairastunutta
  • Taudin syitä tutkitaan edelleen, mutta perimän ja ympäristötekijöiden tiedetään vaikuttavan sairastumisriskiin.

Lue lisää aiheesta

MS-taudin diagnosointi

MS-tauti on krooninen sairaus, jonka etenemistapa vaihtelee. Sairauden diagnosointi ei ole mahdollista yhdellä ainoalla taudin tunnistavalla testillä.

MS-taudin
oireet

MS-taudin oireet johtuvat aivojen ja selkäytimen paikallisista tulehdusmuutoksista. Näissä esiintyy paljon yksilöllistä vaihtelua.

MS-taudin
muodot

MS-tauti on krooninen sairaus, jonka etenemistapa vaihtelee. MS-taudin kulku on alkuun aaltoileva 8590 %:lla tapauksista.

Etsi