Hyppää sisältöön

Tietoa MS-taudista

MS-tauti on krooninen keskushermostosairaus, jonka oireet ja eteneminen vaihtelevat yksilöllisesti. Hoito, liikunta ja hyvät elämäntavat auttavat arjessa.

Mikä on MS-tauti?

MS-tauti (multippeliskleroosi) on krooninen keskushermostosairaus. Sen ajatellaan usein olevan yksi sairaus, mutta taudin eteneminen ja oireet vaihtelevat yksilöllisesti. MS-tauti kuuluu ns. autoimmuunisairauksiin. Tällöin sairastuneen puolustusjärjestelmä toimii virheellisesti hyökäten omaa hermostoa vastaan.

Miten MS-taudin aktiivisuus voi vaikuttaa toimintakykyyn? Katso video!

MS-taudin kanssa voi tulla toimeen

MS-tautiin liittyy monia ennakkoluuloja, mutta totuus ei aina ole dramaattinen. Sairauden kanssa voi tulla toimeen. Hoito, liikunta ja hyvät elämäntavat auttavat arjessa. Myös sairauden hyväksyminen ja myönteinen suhtautuminen edesauttavat sairauden kanssa pärjäämistä. Parhaassa tapauksessa MS-tauti ei ensivaiheen jälkeen ja oikealla hoidolla juuri muistuta olemassaolostaan.

Tältä sivustolta löydät yleistä tietoa MS-taudin oireista, toteamisesta, hoidoista sekä elämästä MS-taudin kanssa. Koska MS-tauti on monimuotoinen ja yksilöllinen sairaus, kannattaa omaan sairauteen liittyvissä kysymyksissä kääntyä hoitavan lääkärin tai MS-hoitajan puoleen.

Lisätietoa voit hakea myös Neuroliiton sivuilta MS-tautiosiosta sekä MS-asema.fi -sivustolta.

MS-tauti

  • Diagnosoidaan yleensä 20–40-vuotiaana.
  • Naisilla kaksi kertaa yleisempi kuin miehillä
  • Maailmanlaajuisesti noin 2,3 miljoonaa sairastunutta
  • Suomessa yli 12000 sairastunutta
  • Taudin syitä tutkitaan edelleen, mutta perimän ja ympäristötekijöiden tiedetään vaikuttavan sairastumisriskiin.

Lue lisää aiheesta

MS-taudin diagnosointi

MS-tauti on krooninen sairaus, jonka etenemistapa vaihtelee. Sairauden diagnosointi ei ole mahdollista yhdellä ainoalla taudin tunnistavalla testillä.

MS-taudin
oireet

MS-taudin oireet johtuvat aivojen ja selkäytimen paikallisista tulehdusmuutoksista. Näissä esiintyy paljon yksilöllistä vaihtelua.

MS-taudin
muodot

MS-tauti on krooninen sairaus, jonka etenemistapa vaihtelee. MS-taudin kulku on alkuun aaltoileva 85 %:lla potilaista.

Etsi