Skip to content

Tietoa
MS-taudista

MS-tauti on krooninen keskushermostosairaus, jonka oireet ja eteneminen vaihtelevat yksilöllisesti. Hoito, liikunta ja hyvät elämäntavat auttavat arjessa.

Mikä on
MS-tauti?

MS-tauti (multippeliskleroosi) on krooninen keskushermostosairaus. Sen ajatellaan usein olevan yksi sairaus, mutta taudin eteneminen ja oireet vaihtelevat yksilöllisesti. MS-tauti kuuluu ns. autoimmuunisairauksiin. Tällöin sairastuneen puolustusjärjestelmä toimii virheellisesti hyökäten omaa hermostoa vastaan.

Miten MS-taudin aktiivisuus voi vaikuttaa toimintakykyyn? Katso video!

Kuka sairastuu
MS-tautiin

MS-tauti on yleisin syy muusta kuin onnettomuudesta johtuviin nuorten aikuisten invalidisoitumisiin.

MS-tautiin liittyy monia ennakkoluuloja, mutta totuus ei aina ole dramaattinen. Sairauden kanssa voi tulla toimeen. Hoito, liikunta ja hyvät elämäntavat auttavat arjessa. Myös sairauden hyväksyminen ja myönteinen suhtautuminen edesauttavat sairauden kanssa pärjäämistä.  Parhaassa tapauksessa MS-tauti ei ensivaiheen jälkeen ja oikealla hoidolla juuri muistuta olemassaolostaan.

Tältä sivustolta löydät yleistä tietoa MS-taudin oireista, toteamisesta, hoidoista sekä elämästä MS-taudin kanssa. Koska MS-tauti on monimuotoinen ja yksilöllinen sairaus, kannattaa omaan sairauteen liittyvissä kysymyksissä kääntyä hoitavan lääkärin tai MS-hoitajan puoleen.

Lisätietoa voit hakea myös Neuroliiton sivuilta MS-tautiosiosta sekä MS-asema.fi sivustolta.


MS-tauti diagnosoidaan yleensä 20–40-vuotiaana.

Se on naisilla kaksi kertaa yleisempää kuin miehillä.

Maailmanlaajuisesti MS-tautia sairastaa noin 2,3 miljoonaa ihmistä.

Suomessa tautia sairastaa uusimpien arvioiden mukaan yli 9000 henkilöä.

MS-taudin syitä ei vielä tunneta kunnolla. Sekä perimällä että ympäristötekijöillä tiedetään olevan merkitystä.