Hyppää sisältöön
Ajankohtaista

Miltä MS-tauti tuntuu?

Heinäkuussa 2019 Neuroliitto ja Roche toivat MS-kahvilabussin Porin SuomiAreenalle. Aiemmin Irlannissa, Norjassa ja Puolassa menestyksekkäästi kiertänyt bussi on suunniteltu simuloimaan MS-taudin oireita. Kun astuu bussiin, vierailija hyppää MS-tautia sairastavan henkilön kokemusmaailmaan: Lattia on epätasainen ja vaikeakulkuinen, mukit ovat painavia ja niiden nostaminen vaatii kovan ponnistuksen, tuoleja on hankala siirtää ja kahvilan juomalista on epätarkka ja sen tekstistä on vaikea saada selvää.

Porissa bussi herätti suurta kiinnostusta. Viiden päivän aikana noin 2500 vierailijaa kävi bussilla kartuttamassa tietämystään MS-taudista ja keskustelemassa Neuroliiton sekä Rochen edustajien kanssa. Bussi loi konkreettisella tavalla kosketuspinnan MS-taudin arkeen paitsi tautia tuntemattomille myös MS-tautia sairastavien läheisille. Erään vierailijan mukaan bussi antoi hänelle ensimmäistä kertaa kokemuksen siitä, miten hänen oma MS-tautia sairastava äitinsä kokee ympäröivän todellisuuden.

Lääkeyhtiö Roche on erikoistunut vakavien sairauksien lääkehoidon kehittämiseen ja on sitoutunut viemään myös MS-taudin hoitoa eteenpäin. MS-taudin kohdalla erityisen tärkeää on taudin varhainen diagnoosi, potilaan sitoutuminen hoitoon ja tarkka seuranta. Oikeanlainen lääkitys saattaa tuoda sairastavalle lisää toimintakykyistä aikaa. Toiveemme on, että tulevaisuudessa yhä harvempi ihminen elää elämäänsä niiden oireiden kanssa, joita MS-bussi simuloi.

 

FI/FANE/1910/0046

Etsi