MS-tauti ja ravitsemus

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio auttaa jaksamaan, pitää yllä vastustuskykyä ja tukee painonhallintaa. Yleiset ravitsemussuositukset sopivat ohjeeksi myös MS-tautia sairastavalle, sillä suositusten painopisteet ovat juuri niillä alueilla, joista MS-taudin hoidossa on todettu olevan hyötyä: hyvä rasvan laatu, runsas kasvisten käyttö ja riittävä D-vitamiinin saanti.

MS-uupumisen kanssa pärjää parhaiten, kun jakaa ruokailun useampaan, sopivankokoiseen ateriaan ja välipalaan sekä muistaa juoda päivän mittaan riittävästi. Alkoholipitoisten juomien käyttöä on syytä kuitenkin rajoittaa, sillä alkoholi saattaa korostaa MS-oireita.

D-vitamiinilla on tutkimuksissa osoitettu olevan MS-taudilta suojaava vaikutus. D-vitamiinilisää suositellaan käytettäväksi pimeään talviaikaan ja tarvittaessa ympäri vuoden.

Painon lasku ja nousu, suolentoiminnan hidastuminen, osteoporoosi ja nielemisvaikeudet ovat yleisiä varsinkin MS-tautia jo pitkään sairastaneilla. Näiden oireiden hoidossa päivittäisellä ruualla on merkitystä.