Hyppää sisältöön

Lääkehoito MS-taudissa

MS-tautiin on erilaisia hoitovaihtoehtoja, joista valitaan kullekin potilaalle sopivin lääkitys.

MS-taudin lääkehoito

MS-taudin oireiluun ja etenemiseen voidaan vaikuttaa taudinkulkua muuntavilla lääkkeillä. Jokaisen potilaan hoito on yksilöllistä ja riippuu niin taudin luonteesta kuin potilaan elämäntilanteesta. Sopiva lääkitys valitaan yhdessä lääkärin kanssa ja sen valinnassa on otettava huomioon lääkkeiden vaikutusmekanismi, saavutettavat hyödyt sekä mahdolliset haitat.

Aaltomaisen MS-taudin hoitoon on Suomessa useita myyntiluvallisia lääkkeitä. Niiden annostelumuoto ja annostelu vaihtelee itsepistettävistä lääkkeistä suun kautta otettaviin sekä infuusiona sairaalassa annosteltaviin lääkemuotoihin.

Toissijaisesti etenevän tautimuodon hoitoon on hyväksytty yksi lääkehoito, tablettimuotoinen siponimodi (Mayzent). Sitä voidaan käyttää aikuispotilaiden hoidossa, kun aktiivisesta taudista on näyttöä relapsien tai kuvantamistutkimuksissa havaitun tulehdusaktiivisuuden perusteella.

Primaaristi etenevä MS-tauti on luonteeltaan ja taustoiltaan erilainen kuin aaltomaisesti etenevä MS-tauti ja tästä syystä johtuen on myös taudin hoito erilainen. Varhaisvaiheen primaaristi etenevään MS-tautiin on yksi hyväksytty taudinkulkua muuntava lääkehoito, infuusiona annettava okrelitsumabi ▼ (Ocrevus).

Lääkkeet ja lääkemuodot

Etsi